Please wait...


http://tannklinikk-polen.no/wp-content/uploads/2015/12/banner2.jpg

Bruker dere lystgass bare hos barn?

Tannl. Aleksandra Gończowska: Den ovennevnte sedasjonsmåten benytter vi også hos voksne. Metoden går ut på at pasienten får en blanding av dinitrogenoksid og oksygen, såkalt “lystgass”. Denne teknikken gir en rask og effektiv beroligende effekt, reduserer angst og fremkaller tilbakegående hukommelsestap slik at pasienten ikke husker behandlingen. Lystgassen er spesielt anbefalt for personer som lider av sterk angst for tannbehandling eller for selve injeksjonen, pasienter med brekningsrefleks, hyperaktive, og dessuten under prosedyrer som varer lenge.

Dette er en veldig trygg metode for sedasjon. Personen som er under påvirkning av lystgassen, opplever en hyggelig avslappelse og husker behandlingen som en drøm. Pasienten er deretter brakt tilbake til normal tilstand raskt og problemfritt gjennom administrering av ren oksygen. Allerede etter 5 minutters innånding av ren oksygen kommer pasienten til full bevissthet og etter 30 minutter til kan han trygt kjøre bil.

Dr. med. Krzysztof Gończowski: Dette er en veldig trygg metode som i dag klassifiseres som sedasjon, ikke som narkose. Metoden gjør det mulig å gjennomføre medisinsk behandling hos en pasient som er i en tilstand av såkalt dissosiasjon, dvs. splittelse mellom sinnet og kroppen. Det gjelder at pasientene reagerer forskjellig på dinitrogenoksid, avhengig av alder, helsetilstand og kjønn. Kvinner reagerer annerledes enn menn. Alle beskriver imidlertid sine fornemmelser under sederingen med lystgassen som veldig behagelige. De sammenligner sine opplevelser med en veldig realistisk drøm. Menn beskriver det som regel som en hyggelig alkoholrus, men uten ubehagelige effekter som vanligvis ledsager en virkelig rus. På den andre siden beskriver kvinner sine følelser under sederingen som en metafysisk opplevelse. Alle er enige i at fornemmelsen er fantastisk og ligner på å være vektløs, flyte i verdensrommet eller svømme.

Tannl. Aleksandra Gończowska: Mange velger vår klinikk fordi vi har mange tekniske løsninger for behandling av pasienter med dentofobi. Denofobi betyr panisk frykt for noen som helst tannbehandling. Hos slike pasienter er det veldig vanskelig å gjennomføre noen som helst oral undersøkelse. Angsten for tannleger er en alvorlig lidelse som gjelder 5-15 % voksne. Vi har muligheter for å behandle slike pasienter. Vi har utviklet en spesiell prosedyre for håndtering av dentofobiske pasienter, der vi viser dem at dagens tannbehandling er i stand til å eliminere alt fysisk besvær. Etter noen få besøk på kontoret vårt er vi i stand til å gjennomføre tannbehandling hos slike pasienter uten noen som helst premedikasjon. Begynnelsen er imidlertid alltid svært vanskelig, men våre behandlingsmetoder omfatter bl.a. intravenøs sedoanalgesi.

Dr. med. Krzysztof Gończowski: Sedoalgesi blir utført av en anestesilege og går ut på intravenøs administrering av spesielle medikamenter. En person som er under påvirkning av slike midler, er generelt avslappet og rolig, føler hverken angst eller smerte, mister fornemmelse for tid, har tilbakegående hukommelsestap (husker ikke behandlingen), men er hele tiden i stand til å puste selv og reagere på kommandoer fra legen. Denne metoden er oftest brukt under lange og kompliserte implantatkirurgiske behandlinger, f.eks. kombinert med transplantasjon eller gjenoppbygging av beinvev. Takket være sin virkning, har denne metoden stor anvendelse ikke bare hos pasienter med dentofobi, men også personer med høyt blodtrykk der det er risikabelt å utføre et kirurgisk inngrep. Når pasienten er under påvirkning av smertestillende/beroligende medikamenter, kan vi midlertidig senke hans blodtrykk til en normal verdi, dvs. ca. 120/80 mmHg. På denne måten er det mye mindre risiko for at det oppstår postoperative hematoma på pasientens ansikt og hals grunnet bloduttredelse. Etter en behandling utført med administrering av sedoanalgesi er pasienten nødt til å bli på kontoret i ca. 1 time under tilsyn av en lege, og så skrives han ut som vanlig og bortsett fra at han ikke kan kjøre bil eller drikke alkohol denne dagen, finnes det ikke andre bivirkninger.

Copyright Tannklinikkikrakow 2020. All rights reserved.