Please wait...


http://tannklinikk-polen.no/wp-content/uploads/2015/12/banner2.jpg

Hva er medisinsk sett den egentlige forskjellen mellom sedasjon, sedoanalgesi og narkose?

tannklinikk-polen78Tannl. Aleksandra Gończowska: Inhalasjonssedasjon med dinitrogenoksid er en veldig trygg prosedyre, men den kan ikke erstatte bedøvelse. Selv om en pasient er gitt sedativa, må vi fortsatt administrere lokal bedøvelse for å eliminere smerte. Inhalasjonssedasjonen reduserer bare frykt for behandlingen. Den virker altså bare beroligende.

Hos pasienten som er under påvirkning av lystgassen, er alle reflekser langsommere, han er delvis ubevisst, reagerer på kommandoer fra legen, men har veldig ofte en viss grad tilbakegående hukommelsestap og mister fornemmelse for tid. Den største fordelen med inhalasjonssedasjonen er at i 5 minutter etter at vi slutter å tilføre lystgassen og gir pasienten ren oksygen, forsvinner 95% av lystgassen fra pasientens blod. Dette gjør at han veldig fort kommer tilbake fra dissosiasjon til normal tilstand. Allerede etter en halv time etter behandlingen kan pasienten trygt kjøre bil! Sedasjonen gir ikke noen som helst besvær eller bivirkninger for pasienten, så lege han husker at han ikke skal spise før behandlingen. For å oppsummere, kan man si at dette er en veldig god og høyt effektiv metode for stressreduksjon.

 

Dr. med. Krzysztof Gończowski: I MAGNADENT bruker vi også rutinemessig farmakologiske metoder for smerte- og stressreduksjon. En pasient som har behov for beroligende medikamenter på grunn av høyt stressnivå, får alltid individuelt tilpasset legemiddel, dose og administreringsmåte avhengig av effekten vi vil oppnå. Vi anvender selvfølgelig forskjellige prosedyrer hos barn og hos voksne. Hos våre voksne pasienter bruker vi vanligvis medikamenter som virker både beroligende og søvninduserende, som oftest gir vi pasienten en tablett en halv time før behandlingen som gjør at han blir veldig avslappet og veldig ofte sovner på stolen under behandlingen. Heldigvis er det ikke noe problem for tannlegen, fordi her på kontoret bruker vi alltid kofferdamduk for å isolere arbeidsområdet (slik at ingenting kan renne ned i halsen) og et spesielt instrument som holder pasientens munn åpen. Dette gjør at pasienten ikke trenger å anstrenge kjevemusklene sine med å gape og kan trygt sove under behandlingen.

 

Tannl. Aleksandra Gończowska: Hos barn på den andre siden bruker man heller medikamenter som reduserer angst, tilpasset selvsagt barnets alder og vekt. Som regel velger vi å gi den ovennevnte lystgassen som er den tryggeste metoden. Men ikke alle barn klarer å holde munnen åpen og puste gjennom nesen samtidig, som er forutsetningen for at dinitogenoksid kan administreres. Da må vi anvende andre metoder. Men i vårt utvalg av smertestillende og stressreduserende midler har vi selvfølgelig farmakologiske medikamenter beregnet nettopp for barn.

Copyright Tannklinikkikrakow 2020. All rights reserved.